WFÄX – The barn radio

“WFÄX”- Ska det vara en jänkare, -eller???

Namnet kommer av Ronnys intresse för amerikanska mellanvågsstationer kombinerat med Thunvalls Fäx. Fäx är ett uttryck i Färila, som i östligare delar av Hälsingland heter fejs, som inte har med ansikte att göra, utan betyder uthus eller ladugård. Thunvalls Fäx är ett sådant som man har inrett för utställning av gamla bruksföremål kring hus och hem, under devisen “En mötesplats för kultur igår-idag-imorgon”

Det hela började efter nyår detta år då Ronny kom med ett förslag att anordna “Radions Dag” inom ramen för Färila-veckan. En av punkterna där var att försöka ordna tillstånd för rundradiosändning helst på kortvåg. Andra punkter i förslaget var amatörradio, och radioutställning.

Sändningarna skulle drivas i Radio Ljusdals regi, men DRAK skulle ta hand om det tekniska.

Några veckor innan det var dags, ringde Dan till mig och vi diskuterade tekniska saker beträffande mellanvågssändare. Tillståndet hade inte kommit än från telestyrelsen, men det såg troligt ut att klubben skulle erhålla tillstånd för att sända tillfälligt på mellanvåg 1602 kHz under färilaveckan 8:e till den 16:e juli. Att få tillstånd för kortvåg verkade inte passa in i Telestyrelsens planer.

Att sända på mellanvåg är inte så lätt om man vill nå ut en bit. En vertikalantenn ger det bästa resultatet, men kräver ett ordentligt jordplan. Man behöver åtminstone 10 radialer med en längd på en kvarts våglängd dvs. ca 48 meter, spridda horisontellt runt basen på vertikalantennen. Denna bör åtminstone ha en höjd på ca 19m (en tiondels våglängd) och vara isolerad i basen. Detta kunde vi inte åstadkomma utan valet föll på en halvvågsdipol, en sådan är ju som bekant lätt att tillverka och mata. För att nå ut med en sådan antenn bör den på minst en kvarts våglängs höjd, dvs 48 meter. Om man sätter upp den som ett inverterat V, så klarar man sig med höjden 28 meter (48/roten ur tre). Lägre höjder gör att strålningsvinkeln blir hög, och då blir markvågstäckningen kortare, och rymdvågen sticker iväg i höga vinklar, vilket gör att den inte når lika långt bort.

Tyvärr kunde jag inte vara med på början av Färilaveckan, mest beroende på styrelsemöte i SDXF, så först sent på måndagkväll kom jag upp till mina föräldrar i Hudik. Det dröjde till onsdagen innan jag besökte Färila.

När jag kom till Färila så satt antennen nästan högst upp i en flaggstång ca 20 m hög. Det fattades några meter till toppen, så jag bråkade lite med Dan, och så höjde vi upp antennen ända upp till toppen. Sändaren var inrymd i Thunvalls bostadshus, i ett sidoutrymme. Programmet från Radio Ljusdal plockades in via en Rohde&Schwarz ESM180 och audiosignalen var inkopplad på en 600 ohms ingång till sändaren. Jag lyssnade i min Sangean ATS-606, och ljudkvaliteten var mycket bra, om än något tunn i basen. Detta berodde på att sändaren är en f.d. marinradiosändare, och kärnan i modulationstransformatorn är bara dimensionerad för radiotelefoni, och inte för rundradio, vilket gör kärnan större för bättre frekvensgång i basen. Sändaren väger ca 100 kg, och ger en uteffekt på 50W.Detta kan verka väldigt klent för en så stor klump, men den har många fördelar också. Bl. a. pallade den för kontinuerlig drift dygnet runt under hela veckan utan den minsta tendens att vilja krokna.

Vi hade också beaktat andra alternativ, bl.a. att låna en gammal rundradiosändare som stod i malpåse i Ånge, men den visade sig inte vara i gott skick, utan skulle kräva reparation för att kunna användas.

Från Thunvalls fäx sände WFÄX live sändningar varje dag under Färilaveckan mellan klockan 12 och 17. Varje dag hade man specialaktiviteter som Brödets dag, Hästens dag, Gamla kunskaper i ny tid och Radions dag. Man hade också speciella lokala inslag från Färila, bl.a. så intervjuade man LO-basen Bertil Jonsson, som kommer ifrån trakten.

På radions dag hade Dan Andersson och Jan Edh utställning av radiomottagare och QSL och vimplar mm. Man körde också ut DX-ing live över Radio Ljusdal.

Innan jag for till Färila på onsdagen så ringde jag till lillsyrran Lisa, som bor i Ljusdal, dvs på vägen till Färila, och frågade om hon ville hänga med. Jag kanske formulerade mig lite dåligt för när hon fick veta att det rörde sig om en mellanvågssändare så tackade hon nej. Senare visade det sig att Lisa bor granne med Anna Ingman, som pratar i miken på Radio Ljusdal. De känner varandra och träffas ofta. På onsdagkvällen var jag hos Lisa, och Anna Ingman kom dit. Hon berättade för Lisa om aktiviteterna under dagen på fäxet.
-”Varför sa du till mig att det var en mellanvågssändare, varför sa du inte att det var hästens dag”??!!!! blev Lisas kommentar.

Själva fäxet är ett mysigt ställe, där man kan fika och äta hembakt bröd, och titta på gamla bruksföremål. Det bakades bröd inne i ett rum i fäxet, och fikade gjorde man i ett gammaldags kök med vedspis och broderade dukar. I ett annat rum hade man inrett WFÄX studio.

När jag själv lyssnade på sändningarna från WFÄX- “The Barn Radio”, så kunde jag konstatera att sändningarna lät mycket professionella. Man fick lätt intrycket att man lyssnade på en stor rikstäckande station, vilket kanske WFÄX var denna vecka med sin mellanvågssändare.

Ca 20 st lyssnarrapporter har inkommit till dags dato, de flesta från Sverige, men även en lyssnarrapport från Finland, och två från Tyskland. Den ena av dessa verkar ha blandat ihop programdetaljerna från WFÄX med programdetaljer från en reläsändning av VOA.

Två nattliga specialprogram för DX-are genomfördes också, det första sände Ronny själv den första lördagsnatten sändaren var igång. Då spelade han skivor och tog emot telefonsamtal från folk som ringde och berättade att de hörde stationen, bl. andra ringde Peter Scherwat i Ö-vik.

Den andra nattliga specialsändningen genomfördes nästa fredag-lördag natt. Då var vi några från Delsbo Radioklubb som satt i studion mellan kl 00 och 03 och berättade om DX-ing i allmännhet, om DRAK, om lyssnarmöten, osv. Tyvärr var det den natten som bekant en ovanligt kraftig jonosfärisk störning. Enligt Ronny har ingen inkommit med rapport för den specialsändningen. Under sändningen uppmanade Ronny flera gånger personer som hörde programmet på MV att ringa, men ingen ringde.

Trots de dåliga konditionerna så får man väl säga att detta var en lyckad aktivitet. Vi som var med och genomförde den, (jag fick den äran att vara med och ta ner stationen) är inställda på att göra om det igen nästa år. Vi har då planer på en annan placering av sändaren, och en bättre antenn. Om möjligt också högre sändningseffekt, vi hade tillstånd att sända ut 300W ERP. Så förhoppningsvis kommer fler att höra oss då.

Denna vecka med WFÄX har varit unik så tillvida att det var den första gången efter 1920-talet som en privat radiostation har sänt mellanvåg i Sverige.

 

[slideshow_deploy id='248']


Leave a Reply